Dr. S. Rutten is sinds November 2015 werkzaam in de vakgroep Orthopedie van het Franciscus ziekenhuis, locatie gasthuis.

Na zijn studie en arts examen aan de universiteit van Maastricht startte hij als promovendus bij de Afdeling Orale Cel Biologie, ACTA-Universiteit van Amsterdam en Vrije Universiteit Amsterdam en de Afdeling Orthopedie van het Spaarne Ziekenhuis, Hoofddorp. In die periode was hij werkzaam in zowel het Spaarne ziekenhuis te Hoofddorp als in Tergooi Ziekenhuizen, locatie Hilversum als ANIOS en klinisch onderzoeker.  Hierna starte hij zijn specialisatie tot orthopedisch chirurg. De vooropleiding  Heelkunde werd voltooid in ziekenhuis de Gelderse Vallei te Ede (opleider Dr. J.H.C. Kuijpers). Het orthopedische deel werd voltooid in de regio Noord-West, in het Alkmaar Medisch Centrum, opleider dr. B.J Burger, (2011-2014), Spaarne Ziekenhuis, dr. P.A. Nolte, (2010-2011) en VU-Medisch Centrum, Amsterdam, prof. dr. B.J. van Royen, (2009-2010).

In 2013 promoveerde hij  aan de Vrije Universiteit van Amsterdam op het onderwerp : “Low-Intensity Pulsed Ultrasound Treatment In Delayed Bone Healing”.

Om zich verder te verdiepen in met name de knie en schouder pathologie deed hij aansluitend  2 fellowships in Australië.

1 jaar als Surgical Fellow in Sport Medicine & Shoulder Surgery,  Premier Specialists (St. George Hospital), Sydney, Australië (augustus 2014 t/m juli 2015). Supervisor: Prof G.A.C. Murrell.

Aansluitend  een  Clinical Fellowship in Orthopaedics, Sport Medicine & Arthroplasty of the Knee. North Sydney Orthopaedic & Sport Medicine Centre, Mater Hospital, Sydney, NSW, Australia. Supervisor: Prof Justin Roe.

Momenteel stort hij zich vol overgave in de behandeling van schouderpathologie en aandoeningen van de knie. Mede door zijn tijd in Australië, heeft hij ook grote affiniteit met sport-gerelateerde aandoeningen van het bewegingsapparaat.