Arthroscopie betekent letterlijk ‘kijken in een gewricht’. Tijdens de operatie beoordeelt de orthopeed de gewrichtsholte en kijkt of er afwijkingen zijn (diagnostiek) of behandelt de van tevoren vastgestelde afwijkingen.

Operatie

In de meeste gevallen kan de orthopeed de klachten (inklemmingssyndroom of osteochondritis dissecans) tijdens de ingreep beoordelen en verhelpen. Als dit niet mogelijk is kan een een tweede, grotere operatie op een later tijdstip noodzakelijk zijn. Bij een kijkoperatie maakt de arts twee of drie kleine snedes in uw huid. Middels een camera kan het gewricht goed worden bekeken.

Anterior impingement

Tijden de kijkoperatie, waarbij er 2 sneetjes aan de voorzijde van de enkel worden gemaakt, zal de orthopeed het onstoken slijmvlies en het overtollige bot verwijderen. Verder wordt natuurlijk de enkel, met name het kraakbeen en de enkelbanden, in beeld gebracht en beoordeeld.

Posterior impingement

Tijdens de kijkoperatie , waarbij er 2 sneetjes aan de achterzijde van de enkel worden gemaakt, zal de orthopeed het overtollige bot aan de achterzijde (os trigonum) verwijderen en het ontstoken slijmvlies rond de buigpees van de grote teen.

Osteochondritis dissecans

Afhankelijk van de plek waar het kraakbeen aangedaan is, zal een voorste of achterste kijkoperatie plaatsvinden. Als de zwakke plek goed bereikbaar is, worden er gaatjes gemaakt om zo het herstel van het kraakbeen oppervlak te stimuleren. Als de afwijking te groot is of niet goed te bereiken met de kijkoperatie, zal er een grotere operatie plaats dienen te vinden. Hierbij zal de enkel worden geopend om zo de aangedane plek te behandelen.

Voordelen

Een kijkoperatie heeft een aantal voordelen:

-Het verloop van de operatie is goed te volgen via het tv-scherm

-De operatiewondjes zijn heel klein (zo klein als een knoopsgat)

-Een kijkoperatie maakt de kans op vochtophoping en (wond)pijn kleiner

-Het herstel gaat snel

Nabehandeling

Bij een kijkoperatie voor een inklemmingssyndroom, mag u de enkel direct belasten, wel gesteund door 2 krukken. Bij een operatie aan het kraakbeen (osteochondritis dissecans), kan het zijn dat u de enekel enige weken maar gedeeltelijk of in het geheel niet mag belasten.

Soms is er na deze periode fysiotherapeutische nabehandeling nodig om de spieren en de banden rond het enkelgewricht weer aan te sterken.