Anatomie voet

De voet bestaat uit de voetwortel, de middenvoet en de tenen. De voetwortel bestaat uit zeven beenderen. Het sprongbeen rust op het hielbeen en vormt samen met het scheenbeen en kuitbeen het enkelgewricht. Het hielbeen is het grootste voetwortelbeen. Het bevindt zich onder het sprongbeen en rust op de grond. De middenvoet bestaat uit vijf middenvoetsbeenderen. De tenen bestaan uit drie kootjes, behalve de grote teen die er twee heeft.

Om in staat te zijn het hele lichaam te dragen moeten de voeten een stevige structuur hebben. Elke voet heeft 26 beenderen, en dat aantal op zich garandeert weinig stevigheid. De vereiste stevigheid en kracht worden verzorgd door de bindweefselbanden die opgebouwd zijn uit sterke collagene vezels. Deze banden, ligamenten genaamd, verbinden de voetwortel met het onderbeen, de voetwortelbeenderen onderling, de middenvoet met de voetwortel en de middenvoetsbeenderen onderling. Deze banden maken ook de voetvorm, zo zijn er twee duidelijke voetgewelven te herkennen.

Anatomie enkel

De enkel bestaat uit het bovenste en onderste spronggewricht. Het bovenste spronggewricht is de enkelvork en wordt gevormd door het scheenbeen, kuitbeen en het sprongbeen. Het onderste spronggewricht wordt gevormd door het sprongbeen, het hielbeen en de voetwortelbeenderen. De gewrichten zijn bedekt met een gladde laag kraakbeen. Dit kraakbeen is elastisch, kan schokken en stoten opvangen en zorgt ervoor, samen met het gewrichtsvocht, dat de botstukken gemakkelijk over elkaar glijden.

Banden, spieren en pezen

Stabiliteit van een gewricht wordt verkregen door de steun van banden, pezen en spieren. Door de gewrichtsbanden kunnen het boven- en het onderste spronggewricht goed bewegen ten opzichte van elkaar en zijn toch voldoende stevig met elkaar verbonden. Uw enkelgewricht heeft gewrichtsbanden aan de binnen- en buitenzijde van het enkelgewricht, de zogenaamde enkelbanden. Naast de gewrichtsbanden zorgen ook de spieren ervoor dat uw enkel stabiel is. Daarom is het belangrijk dat de spieren goed ontwikkeld zijn. Juist zij kunnen de schokken, die een gewricht te verduren krijgt, goed opvangen. Bovendien zijn de spieren nodig voor de beweging van het gewricht.

Aandoeningen

Hallux valgus (rigidus)
Enkel impingement
Osteochondritis dissecans enkel
Artrose Enkel
Artrose midden- en achtervoet
Reumatische afwijkingen (voor)voet
Fasciitis plantaris (hielspoor)

Behandelingen

Patienteninformatie