Beenderen & banden

De botten van de pols zijn de ellepijp, het spaakbeen en tevens alle polsbeentjes (8 in totaal). Samen vormen ze een complex geheel die we kennen onder de naam “pols”. De verschillende botjes worden bijeen gehouden door een complex systeem van banden (ligamenten).

Carpaal tunnel
Onderdeel van het polsgewricht vormt de carpaal tunnel. De carpaal tunnel is een echte tunnel die de voorarm via de pols met de hand verbindt, de bodem wordt gevormd door de polsbeenderen, het dak door een zeer stevige gewrichtsband (dwarse ligament) die van de ene zijde naar de andere zijde van de pols verloopt.

Door deze tunnel loopt de zenuw (nervus medianus). Deze zenuw verzorgt de gevoelsensatie van de duim, wijsvinger, de middenvinger en een deel van de ringvinger. Er is eveneens een takje van deze zenuw die naar de duimmuis verloopt en daar zorgt dat de duim naar de pink kan gebracht worden. Ook de buigpezen passeren net als de zenuw door deze tunnel. De zenuw ligt eigenlijk bovenop het pakket van de pezen en ligt dan ook zeer oppervlakkig. Alle pezen zijn omgeven door een soort slijmvlies, de tenosynovia. Afwijkingen (ontstekingen) van deze synovia kunnen ook een invloed uitoefenen op de zenuw functie.