Totale/halve knieprothese

 

Fasttrack protocol

De laatste jaren is veel veranderd in de (na)behandeling van heup- en knieprothese operaties.

Uit vele onderzoeken is gebleken dat een zo kort mogelijk verblijf in het ziekenhuis (ziekenhuis gerelateerde) complicaties voorkomt en dat patiënten in hun eigen omgeving sneller herstellen.

In het Franciscus Gasthuis werkt de vakgroep Orthopedie ook volgens deze laatste inzichten en principes.

Door een aangepast pijnbeleid tijdens en na de operatie  en een functiegestuurd fysiotherapeutisch protocol kunnen patiënten met een nieuwe knieprothese dezelfde dag al starten met oefenen en de volgende dag naar huis. Patiënten  ervaren dit als prettig en is er een voorspoediger herstel.

De operatie:

Bij de totale knie prothese operatie wordt de knie opengemaakt door een verticale snee over de voorkant van de knie. Het aangetaste kraakbeen kan niet vervangen worden door nieuw kraakbeen, wel kan het kniegewricht in zijn geheel vervangen worden door een prothese. Een totale knieprothese bestaat uit een metalen dijbeendeel en een metalen scheenbeendeel(wat met cement wordt vast gezet), met ertussen in kunststof lagers, eventueel aan de binnenzijde van de knieschijf, een knieschijfprothese. Bij de  halve knieprothese operatie wordt alleen de door de arthrose aangedane gewrichtsoppervlak aan de binnenzijde van de knie vervangen. Hierna wordt de wond weer gehecht d.m.v. agraves (krammen). Om de knie komt een drukverband, om zwelling en nabloeden te voorkomen. Ook wordt actief gekoeld tot dagen na de operatie. Door het snelle mobiliseren kan de patiënt in veel gevallen de dag na de operatie al naar huis.

.