Een meniscus ruptuur is een scheur in de binnen- of buitenmeniscus. De binnen- en buitenmeniscus zijn belangrijke schokdempers en stabilisatoren van het kniegewricht.

 

Oorzaken

Een meniscus ruptuur kan veroorzaakt worden door een letsel van de knie terwijl het onderbeen het gewicht draagt.

Door langzame slijtage en vermindering van de elasticiteit van de meniscus kan op oudere leeftijd zelfs zonder voorafgaand letsel van de knie een scheur in de meniscus ontstaan.

De meeste meniscusscheuren treden echter vooral op bij jonge volwassenen, meestal tijdens het sporten. Een scheur in de binnenmeniscus treedt vijf keer zo vaak op dan in de buitenmeniscus. Dit wordt waarschijnlijk veroorzaakt door het feit dat de binnenmeniscus minder mobiel is doordat deze aan de binnenband vast zit in tegenstelling tot de laterale meniscus die los ligt van de buitenband.

Een meniscusscheur kan in combinatie optreden met een bandletsel. Meestal de voorste kruisband of de binnenband.

 

Klachten

De pijn is meestal de hele dag aanwezig en wordt verergerd bij hurken, traplopen of draaien. Vaak i s er ook nachtpijn, instabiliteit (zwikken). Wanneer een deel van de kapotte meniscus los schiet of omklapt, kan dit deel klem raken in het gewricht. De knie kan dan niet meer gestrekt worden. Dit noemt men een slotverschijnsel van de knie. Snelle beoordeling is dan aangeraden.

Hoe wordt een meniscus beschadiging door de arts vastgesteld?

Bij het lichamelijk onderzoek is er  vaak drukpijn aan de binnenzijde van de knie. Door middel van specifieke testen kan er een inschatting worden gemaakt of de meniscus is aangedaan of dat er een andere oorzaak is. De gouden standaard is echter de MRI scan en zal deze bijna altijd plaatsvinden bij verdenking op meniscus of knieband letsel.

Wat is er aan te doen?

Indien er sprake is van een meniscusscheur en de klachten niet verbeteren is er een reden om tot een kijkoperatie over te gaan.

Heel belangrijk is dat er geen artrose aanwezig is in het aangedane compartiment van de knie. Bij matig ernstige artrose graad 2-3, zijn de resultaten van een meniscusoperatie niet goed voorspelbaar en soms zelfs teleurstellend!

Bij een dergelijke kijkoperatie wordt een arthroscopie camera via een klein sneetje aan de voorzijde van de knie ingebracht. De kijker wordt aangesloten op een videocamera, die weer verbonden is met een beeldscherm.  De hele knie wordt beoordeeld en wordt de meniscus scheur behandeld via een 2e sneetje. Primair wordt een meniscus scheur gehecht omdat het behouden van de meniscus belangrijks om artrose te voorkomen. In veel gevallen is de scheur echter niet goed te hechten en volgt gedeeltelijke verwijdering. De operatie vindt in  in dagbehandeling plaats, dat wil zeggen de patiënt komt ‘s morgens en gaat ‘s avonds weer lopend naar huis. Indien de meniscus gehecht wordt, moet er de eerst 4 weken wat aangepast worden belast met krukken.