Totale Heupprothese

Bij de operatie aan het heupgewricht wordt het aangetaste gewricht vervangen door een prothese.

Er zijn verschillende benaderingen van het heupgewricht. De laatste jaren is de Minimaal Invasieve Benadering erg populair geworden.

Naast de Minimaal Invasieve Techniek ( voorste benadering) zijn de zijwaartse ( straight lateral) en de achterste benadering ( postero-lateral) veel gebruikte benaderingsmethodes.

Uit onderzoek is nog niet gebleken dat er op de (middel)lange termijn grote verschillen zijn in de resultaten van de diverse gebruikte benaderingen. Zoals met vele technieken zijn er voor- en nadelen verbonden aan elke specifieke benadering van de heup en is ook niet iedereen geschikt voor elke benadering.

De heupspecialisten van de vakgroep Orthopedie Franciscus Gasthuis beheersen alle benaderingen en wordt altijd de beste benadering gekozen die bij u past.

Als er eenmaal is gekozen voor een bepaalde benadering is er geen verschil meer in het verdere verloop van de totale heup operatie.

Het kapsel om het gewricht wordt geopend om de kop uit de kom te kunnen draaien. In de heupkom wordt een nieuwe kom geplaatst. De aangetaste dijbeenkop wordt verwijderd. In het bovenbeen wordt een metalen steel (van titanium) geplaatst waarop een kop is vast gezet. Deze past precies in de nieuwe kom. Het gewrichtskapsel wordt gesloten, zodat het de nieuwe kop en kom op de juiste plaats kan houden. Om de heup komt een verband om zwelling en nabloeden te voorkomen. De operatie duurt ongeveer 1-1,5 uur. Na de operatie gelden enige beperkingen. Zo mag men niet in te lage stoelen zitten of bukken en hurken. Dit om ervoor te zorgen dat de heup niet uit de kom kan schieten. Na ongeveer 6 weken is het operatiegebied weer stevig genoeg en kan men voorzichtig meer buigen in de heup.

De nabehandeling van de heupprothese is de laatste jaren ook enorm veranderd. In vergelijking met vroeger, is de patiënt nog maar heel kort in het ziekenhuis. Uit onderzoek is gebleken dat dit een sneller herstel geeft en vooral veel ( ziekenhuis gerelateerde ) complicaties voorkomt.

Ook in het Franciscus Gasthuis wordt een zogenaamd Fast-Track protocol gevolgd.

Mede ook door een aangepaste postoperatieve pijnbehandeling kunnen patiënten veel vlotter mobiliseren.

In sommige klinieken gebeurt een totale heup operatie zelfs in dagbehandeling. Dit is nog geen gemeengoed.

In het Franciscus Gasthuis wordt gestreefd naar ontslag op de 2e of 3e dag, natuurlijk indien dit verantwoord is en alles goed geregeld is.