Anatomie

Het heupgewricht is een kogelgewricht, bestaande uit de heupkom (acetabulum) en dijbeenkop (femurkop)Bij het lopen en bewegen draait de dijbeenkop in de heupkom. Kop en kom zijn bedekt met een laag kraakbeen. Kraakbeen is een glad verend weefsel. De dijbeenkop wordt in de heupkom op zijn plaats gehouden door sterke gewrichtsbanden,die het hele gewricht bedekken. Dit wordt het gewrichtskapsel genoemd. De spieren zorgen ervoor dat het gewricht kan bewegen.

Aandoeningen

Arthrose van het heupgewricht

Bij overbelasting en het ouder worden verminderd de kwaliteit van het kraakbeen. Het kraakbeen wordt onregelmatig en verliest zijn gladheid, de laag wordt dunner. Beweging van het heupgewricht verloopt minder soepel, het gewricht gaat pijn doen en de belastbaarheid neemt af.
De meest voorkomende klachten  zijn pijn en stijfheid van het heupgewricht. De pijn wordt gevoeld in de lies en bilstreek, maar kan uitstralen naar het bovenbeen tot in de knie. Stijfheid, moeite met opstaan (startpijn)moeilijk kunnen lopen, traplopen en bukken. Als de slijtage zich voortzet nemen de klachten toe. Medicijnen en fysiotherapie helpen dan vaak niet meer. Een nieuwe heup is dan de enige oplossing (totale heupprothese).

Behandelingen

Totale Heupprothese

Patienteninformatie